Op workation: de persoonlijke ervaring van Boest
Workations worden steeds populairder en niet zonder reden. De workation, een combinatie van ‘work’ en ‘vacation’, belooft ondernemers niet alleen een ideale mix van werk en vakantie vieren, maar kan er ook voor zorgen dat de onderlinge teambanden binnen het bedrijf worden aangescherpt en nieuwe ideeën ontstaan.
Maar hoe pakken workations daadwerkelijk in de praktijk uit? Wij spraken Wouter Aijtink van Boest en DRIIVN in Amsterdam over hun workations op Bonaire en Bali.

Met het bedrijf op workation
Een hechte en fijne onderlinge band tussen collega’s staat bij het Amsterdamse event advertising bureau Boest hoog in het vaandel. Met je directe collega’s spendeer je meer tijd dan met je vrienden en familie, dus het is belangrijk dat je met elkaar kunt lachen en leuke dingen met elkaar onderneemt. Met die gedachte hadden Wouter Aijtink en Sem Zijlstra de keuze om in 2017 met het team naar Bonaire af te reizen snel gemaakt. Na Bonaire volgden in 2018 en 2019 twee workations naar Seminyak en Canggu op Bali en op het moment worden de plannen voor 2020 alweer gesmeed. “De workation naar Bonaire was zo goed bevallen en iedereen was zo enthousiast dat we besloten: dit gaan we vaker doen! In zo’n fijne omgeving kunnen we heel lekker werken. Het is een erg goede manier om medewerkers te bedanken voor het afgelopen jaar en te motiveren voor het nieuwe jaar.” aldus Wouter Aijtink van Boest.
De workation als onderdeel van teambuilding
Voor Boest is één van de belangrijkste redenen om met elkaar op workation te gaan het bevorderen van de teamspirit. Een goede teamspirit is een cruciaal onderdeel van het succes van een onderneming. Het verhoogt de betrokkenheid, zorgt voor collegialiteit en draagt bij aan een positieve instelling.
Workations zijn een zeer geschikte tool om aan teambuilding te werken. Wouter Aijtink bevestigt dat dit bij Boest zeker het geval is en dat het een langdurig resultaat heeft: “We hebben niet alleen tijdens de workation profijt van de voordelen. De nasleep blijft ook een tijd hangen op kantoor. Er wordt veel nagepraat over de reis en iedereen heeft er bij terugkomst op kantoor weer extra veel zin in.” De voorpret en de napret mogen dan ook zeker niet worden vergeten bij het plannen van een workation. Bij een goede organisatie kan de investering in een workation zich ook na afloop van de reis nog uitbetalen.
Meer dan alleen fijne arbeidsvoorwaarden
In 2025 zal de beroepsbevolking voor zo’n tweederde uit millennials bestaan, de generatie die op andere wijze invulling wil en zal geven aan haar werk. Niet alleen is deze generatie op de hoogte van alle moderne technologieën en bijbehorende nieuwe werkmethoden, deze medewerkers hebben veelal ook een andere mindset.
Doordat millennials zijn opgegroeid in het digitale tijdperk, zijn hun verwachtingen van werk, de ideeën waar zij voor staan en de waarden die zij uitdragen, sterk beïnvloedt. De mogelijkheden zijn eindeloos en jongeren zijn in hun werk dan ook steeds meer op zoek naar méér dan alleen een goed salaris en fijne arbeidsvoorwaarden.
Er is steeds meer oog voor de intrinsieke motivatie, een inspirerende bedrijfscultuur en het kunnen leveren van persoonlijke waarde. De manier waarop organisaties talent kunnen aantrekken en behouden is dan ook compleet aan het veranderen. Bij Boest spelen ze hier met de jaarlijkse workation slim op in. Deze bieden niet alleen een bijdrage aan het succes van de organisatie en de gezelligheid onderling, het is ook een waardevolle stimulans voor de HR propositie. Het organiseren van workations is dan ook een doeltreffende manier om mensen enthousiast te maken over je bedrijf.

Een fijne omgeving doet wonderen
Het jonge team van Boest onderneemt ook in Nederland veel leuke dingen met elkaar, maar werken op zo’n tropische bestemming; dat is toch wel iets extra’s. Ondanks dat er veel wordt gewerkt, heerst er toch een soort vakantiegevoel tijdens de workation. Na een productieve dag gezellig met elkaar eten en stappen zorgt ervoor dat er een goede verhouding ontstaat onder de collega’s. Het team van Boest is dan ook mede hierdoor meer naar elkaar toegegroeid en trekt deze fijne sfeer bij terugkomst door op kantoor.
Het grote voordeel van een workation is dan ook dat de reis zich er heel goed voor leent om inspanning en ontspanning met elkaar te combineren. Dat je tijdens de workation vaak ook veel tijd buiten doorbrengt, is tevens goed voor je gemoedstoestand en kan stress verlagen.
100% productiviteit op workation
In een tropische omgeving is natuurlijk meer afleidingsgevaar dan op kantoor. Hoe zorg je er tijdens zo’n workation voor dat de productiviteit niet omlaag gaat?
Volgens Wouter Aijtink is dit eigenlijk vrij simpel: “Je werkt automatisch efficiënter. Het werk moet gebeuren, maar je wilt ook iets aan je dag hebben op zo’n leuke bestemming. Je verricht dan ook vanzelf meer werk in een minder aantal uren.” Hierbij is het natuurlijk wel van belang dat de kwaliteit van het geleverde werk wordt gewaarborgd. Ook is het belangrijk om rekening te houden met de verschillende tijdzones. Zo begonnen de teams van Boest en DRIIVN op Bonaire om 5 uur ’s ochtends met werken om ‘mee te kunnen’ met de Nederlandse werkweek. Daar tegenover stond dat ze de middagen vrij hadden om leuke dingen op het eiland te ondernemen, zoals kitesurfen en naar het strand gaan. Op Bali was het daarentegen juist weer heel fijn om, voordat Nederland ontwaakt, heel veel werk te kunnen verzetten voordat de telefoontjes, mailtjes en ad hoc activiteiten alweer binnen stroomden.
Het is aan te raden om bij de keuze voor een bestemming goed de tijdzones te overwegen.


Verwachtingsmanagement: hoe ga je om met klanten?
Met klanten duidelijk communiceren hoe de aankomende workation eruit gaat zien, is een goede manier om invulling te geven aan het verwachtingsmanagement van de klant. Het delen van de werktijden tijdens de workation, het voorafgaand inplannen van de belafspraken en het stellen van doelstellingen geven jou en de klant inzicht in de plannen voor de aankomende periode. Volgens Wouter Aijtink hebben klanten vaak maar 1-2 dagen nodig om hieraan te wennen. “Ik heb eigenlijk nooit meegemaakt dat klanten onrustig werden of dat ze vonden dat werkzaamheden niet goed werden opgepakt. Het is heel belangrijk dat je ruim van tevoren doorgeeft op welke tijden je goed bereikbaar bent en dat je dan ook daadwerkelijk tijd maakt voor je klanten. Op die manier kunnen zij zich hierop instellen en vinden ze het vaak geen probleem.”
Waar moet je nog meer op letten?
Naast de tijdsverschillen, de productiviteit en de omgang met klanten, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten.
De organisatie is vaak tijdrovend en bepaalde zaken worden gemakkelijk over het hoofd gezien. Zoals Boest heeft ervaren is een betrouwbare Wi-Fi-verbinding bijvoorbeeld cruciaal om operationeel te blijven, evenals privacy, comfort, airconditioning en de onkosten die op de bestemming zelf nog gemaakt worden.
Structuur tijdens een workation zorgt ervoor dat er meer zicht is op de werkzaamheden die verricht worden. Zoals Wouter Aijtink aangeeft: ”Het werkt het lekkerst om tegelijkertijd met de laptops bij elkaar te gaan zitten. Het motiveert en zorgt ervoor dat iedereen opgaat in hetzelfde tempo”. Hierdoor creëer je ook een goede balans tussen werk en vrije tijd. “Het moet namelijk voor iedereen wel een relaxte werkvakantie zijn.”
Overweeg het organiseren van een gezamenlijke activiteit die bijdraagt aan de teamspirit. Niets verbindt meer dan samen avonturen beleven.
Wat wordt de volgende bestemming?
Wouter Aijtink en Sem Zijlstra van Boest zijn er in ieder geval over uit dat ze in 2021 weer met het bedrijf op workation gaan. Dit is namelijk een fantastische ervaring die ook op lange termijn positieve effecten blijft hebben binnen het bedrijf. Nu nog bepalen: welke bestemming gaat het worden?