Reizen als bron van creativiteit

Picture of The Sharecation

The Sharecation

Reizen als inspiratiebron voor creativiteit

We kennen het allemaal wel: je bent op vakantie en ineens popt er onverwachts een idee op in je gedachten waar je nog niet eerder op was gekomen. Je schrijft het snel op, maakt er een notitie van in je telefoon zodat je dit briljante idee niet kwijt raakt. Waarom ontstaat deze creativiteit toch altijd op de gekste momenten en plekken, zoals tijdens reizen? 

Creativiteit lijkt heel complex, maar hoe het ontstaat is eigenlijk vrij simpel. Er wordt niet voor niets gezegd dat de beste ideeën ontstaan op reis. Er zijn dan ook een aantal logische redenen te noemen waarom reizen de ideale inspiratiebron is voor creativiteit.

Reizen en creativiteit

1.

Reizen maakt ruimte in je gedachten voor creativiteit

Creatieve ideeën ontstaan wanneer er in je hoofd ruimte wordt gecreeërd voor deze gedachten. Dit gebeurt met name wanneer je hersenen cognitief minimaal worden belast met de dagelijkse werkzaamheden. Bijvoorbeeld wanneer je in een andere omgeving bent. Dit is dus niet tijdens de traditionele salesmeeting met jouw collega’s, maar juist tijdens de toestanden van rust waarin je weinig werkdruk ervaart. Heb je een uitpuilende mailbox of drukke agenda? Dan zal je niet snel geïnspireerd raken. 

Reizen daarentegen helpt stress te reduceren en te onthaasten. Hiermee til je het level van creativiteit naar nieuwe hoogten. 

2.

Reizen staat garant voor nieuwe ervaringen

Het is wetenschappelijk bewezen: ervaringen geven ons meer voldoening dan spullen. Een investering in ervaringen levert dan ook veel meer op. Dit kan je vanuit twee perspectieven bekijken, namelijk persoonlijk en zakelijk. Zowel op persoonlijk als op zakelijk vlak kan een positieve ervaring je een stuk gelukkiger maken. 

Heb je een goede zakelijke deal gesloten op één van de belangrijkste buitenlandse beurzen of heb je eindelijk je vakantie geboekt naar die ene bijzondere bestemming? Dit zijn beide zaken die zorgen voor een boost aan euforie. Een extreem gevoel van vreugde wat ervoor zorgt dat jij open-minded bent en het creativiteitsproces wordt aangewakkerd. 

Een reis vormt een geheel van ervaringen die we meestal in gezelschap beleven en delen, en waar we bovendien veel voor- en napret aan hebben. Het delen van deze ervaringen zorgt voor onderlinge verbintenis. Het zorgt voor onbetaalbare herinneringen waar vaak nog jaren later over wordt gesproken en gelachen. 

3.

Op reis wordt je verbeeldingskracht optimaal benut

Het ontstaan van nieuwe, innovatieve ideeën kan worden gestimuleerd door verbeeldingskracht in te zetten. Goede ingevingen verschijnen vaak na een periode waarin veel nieuwe prikkels zijn verwerkt. Op reis zien we dingen die we niet meteen een plek kunnen geven. Loop je bijvoorbeeld door een willekeurige stad in Azië, dan krijg je automatisch allerlei prikkels binnen. 

Zien hoe andere mensen wonen en werken, exotische gerechten ruiken en proeven, een vreemde taal proberen te begrijpen en je in een compleet andere landschap begeven. Het zorgt ervoor dat je je openstelt voor een manier van leven die anders is dan die van jou. Doordat alles wat je op reis meemaakt nieuw is, komt je innerlijke avonturier tevoorschijn. 

 

Al die nieuwe beelden, onbekende geuren, kleuren en geluiden geven je constant prikkels. Je zintuigen maken overuren. Maar het is ook heel inspirerend om uit je eigen bubbel te stappen. De onbekende situaties zorgen in je hersenen voor nieuwe verbindingen. Het zet ongemerkt je hersenen aan het werk en wakkeren inspiratie aan. Je hoeft er verder niets voor te doen: het is je verbeeldingskracht die een oppepper biedt voor je creativiteit.

4.

Reizen maakt je ruimdenkender

Wie zich regelmatig verwondert over andere culturen, imposante wereldsteden, indrukwekkende landschappen en andere tradities en gewoonten, krijgt een breder referentiekader. 

Op reis gaan naar een land met een andere cultuur kan in eerste instantie heel overweldigend zijn. Maar doordat je oog in oog staat met grote verschillen word je ruimdenkender, krijg je een open blik en worden vooroordelen onderuit gehaald. Dit verklaart dan ook waarom je vaak op bestemming veel makkelijker kunt relativeren. Er zijn zo veel verschillende manieren om naar de wereld te kijken, waardoor je vanzelf andere, nieuwe waarnemingen krijgt. Tegelijkertijd realiseren we ons op reis ook dat mensen onder het laagje van cultuur, gewoontes en gebruiken eigenlijk overal hetzelfde zijn. 

Je hoeft niet per se naar de andere kant van de wereld te vliegen om je te verwonderen. Het mooiste is namelijk: onze leermeesters hebben we gewoon binnen handbereik. Het zijn alle verschillende mensen om ons heen die kunnen zorgen voor creatieve ontmoetingen. Vaak geldt wel hoe groter de culturele afstand en hoe actiever de reis, hoe positiever het effect op je brein. Een flinke cultuurshock ervaren kan dan ook veel effect hebben op je creativiteit en inspiratie. 

5.

Reizen geeft een ultiem gevoel van vrijheid

Het openen van je overvolle mailbox, een roodgloeiende telefoon beantwoorden en alle huishoudelijke taken uitvoeren… Slechts een paar voorbeelden van de dagelijkse sleur die je maar al te graag links laat liggen. Op reis krijg je hier de mogelijkheid voor. Je realiseert je pas wat je bezig houdt op een normale werkdag wanneer je tijdens vakantie hierover in alle rust kunt nadenken. Het gevoel om deze taken links te kunnen laten liggen geeft je een enorme kick. Een ultiem gevoel van vrijheid.

Gaan en staan waar je wilt, het is één van de fijnste dingen van op reis gaan. Het leuke hiervan is dat je deze trip naar het buitenland plant omdat je dat hoogstwaarschijnlijk zelf wilt. Diep van binnen zal je altijd verlangen naar het ultieme gevoel van vrijheid. Vrijheid om te doen wat jij wil, wanneer jij het wil. 

De creativiteit van jouw team bevorderen tijdens reizen?

Wil je het creatieve proces wat ontstaat tijdens reizen doortrekken binnen jouw bedrijf? Overweeg dan eens om met je team op reis te gaan, zoals een workation op een inspirerende bestemming. Met een workation creëer je de mogelijkheid om het creativiteitsproces van je medewerkers een boost te geven. Dit kan tijdens creatieve en unieke workshops maar ook door ze de ruimte te geven zelf een dagdeel in te vullen.

Op zoek naar een werkvakantie met jouw bedrijf? The Sharecation speelt een ondersteunende rol bij de opzet van een succesvolle workation of bedrijfsreis. 

Wij concretiseren en vertalen jouw bedrijfsdoelen in een krachtige, maar amusante reis voor jouw team. Daarbij realiseren wij niet alleen een geweldig reisconcept, maar maken wij samen met jou een sprong naar meer motivatie, energie én gericht resultaat. We kunnen je tevens ondersteunen bij het omzetten van jouw bedrijfsreis naar mooie reclame voor jouw onderneming.

Deel dit bericht